1. Infuzia
Infuzia este forma cea mai frecventă de folosire în condiții casnice a unor organe de plante medicinale. În general se folosește această formă ori de câte ori trebuie obținute principiile active din produse vegetale mai gingașe cum sunt florile, frunzele și părțile aeriene care conțin principii active termostabile și greu solubile la rece.
În acest scop produsul vegetal, adus intr-un grad de mărunțire corespunzătoare, se umectează într-un vas smălțuit sau de porțelan cu 3 părți de apă și se lasă în repaus 5 minute; după aceea se adaugă cantitatea de apă indicată, încălzită la fierbere, apoi se acoperă vasul cu un capac și se lasă să stea astfel cca 30 de minute, agitând din când în când. După scurgerea acestui timp când infuzia are temperatura de 40oC se filtrează prin pânză sau tifon, cel mai recomandabil fiind însă vata care are puterea cea mai mare de reținere a diverselor țesuturi, se stoarce rezidiul, se spală cu cantitatea suficientă de apă cu care se completează soluția extractivă la volumul necesar - adică indicat inițial - și se îndulcește cu miere de albine. În cazul în care infuzia este destinată unui bolnav de diabet sau cu deranjamente gastrointestinale însoțite de diaree, îndulcirea se va face cu zaharină.

2. Decoctul
Decocția este operația de extracție ce se realizează prin fierberea produsului vegetal mărunțit cu solventul necesar, obișnuit apă, lichidul obținut fiind denumit decoct sau popular fiertură.
Decocția constă în tratarea produsului vegetal mărunțit, într-un vas de metal smălțuit, cu cantitatea de apă necesară și fierberea lui timp de 15-30 minute. Fierberea timp de 15 minute se aplică în cazul părților aeriene herba și a organelor de plantă care conțin mucilagii, iar 30 de minute în cazul rădăcinilor, scoarțelor și rizoamelor. Soluția extractivă se filtrează fierbinte, reziduul se stoarce și se completează cu apa de spălare la volumul indicat în rețetă. In mod obișnuit, atât infuzia cât și decoctul preparate în casă mai sunt cunoscute și sub denumirea de c
eaiuri.


3. Maceratul
Maceratul este soluția extractivă obținută prin operația denumită macerație sau plămădeală care folosește ca lichid de extracție apa, alcoolul, vinul și oțetul. Această operație se efectuează, de la caz la caz, atât la rece cât și la cald.
Macerarea constă în tratarea produsului vegetal mărunțit cu cantitatea necesară de solvent rece sau cald, menținerea în contact timpul necesar și apoi separarea soluției extractive din reziduu prin filtrare.
Macerarea la rece cu ajutorul apei este operația cea mai frecvent utilizată în condițiile casnice și constă din tratarea produsului vegetal cu cantitatea de apă prescrisă; este recomandabil să se folosească apă proaspăt fiartă și racită și menținerea amestecului un timp determinat la temperatura camerei (15-25oC). Deși de multe ori se recomandă ca timpul de extracție să fie de 30-60 minute, totuși se consideră că numai folosirea unui timp de extracție de 3-6 ore asigură o extracție practic totală a principiului activ; și într-un caz și în altul se agită din când în când. Soluția extractivă se filtrează, reziduul se spală tot cu apă proaspăt fiartă și răcită și se completează la volumul indicat.
Macerarea la rece se utilizează în cazul plantelor medicinale ale căror principii active se dizolvă în apă la temperatura camerei (15-25oC) și se alterează la temperaturi mai ridicate; se aplică de predilecție la organele speciilor vegetale care conțin mucilagii cum sunt frunzele și rădăcinile de nalbă, semințele de in etc.
Soluțiile extractive efectuate prin macerare la rece, dar folosind ca
solvent alcoolul de diferite concentratii sunt denumite tincturi, de regulă aceste forme preparându-se în farmacie și de către industria chimico-farmaceutică.
Macerarea la cald denumită atât digerare cât și digestie se realizează cu solventul la 40-60oC, în general la o temperatură inferioară aceleia la care solventul fierbe. Solvenții folosiți în acest caz sunt apa, alcoolul, amestecul lor și uleiul. Macerarea la cald este o operație folosită din timpurile îndepărtate de către strămoșii noștri pentru preparat maceratul sau mai precis spus uleiul de mușețel și uleiul de sunătoare. Deși aceste forme medicamentoase nu mai sunt folosite în terapeutica științifică, totuși poporul le prepară și le utilizează pe scară mai mult sau mai puțin largă.
Tehnica folosită este următoarea: circa 20-30 g de produs vegetal mărunțit se amestecă cu aceeași cantitate de alcool concentrat, iar după 12 ore se adaugă 200 g de ulei de floarea-soarelui, amestecul rezultat menținându-se 3-4 ore pe baia de apă în fierbere, agitând din când în când. Se lasă totul în repaus 2-3 zile, apoi se strecoară printr-o pânză, storcându-se reziduul; lichidul obținut se lasă în repaus 24 de ore și, în final, se refiltrează prin tifon, produsul rezultat putându-se acum folosi în scopul dorit. Este bine ca uleiurile medicinale să fie conservate la rece în sticle colorate și de capacitate mică.
Se recomandă ca atât infuzia, decoctul cât și maceratul la rece să se prepare numai în cantitatea necesară pentru 24 de ore și să fie conservate la rece, deoarece o păstrare mai îndelungată favorizează dezvoltarea microorganismelor, care, prin sistemele lor enzimatice, degradează și, deci, inactivează principiile active, iar pe de altă parte, aceste soluții extractive alterate pot provoca tulburari gastrointestinale serioase, în cazul în care vor fi folosite în uzul intern.
De asemenea, se mai recomandă ca părțile de plante sau produsele vegetale să fie în prealabil bine spălate cu apă - operație care trebuie efectuată repede - pentru a îndepărta pământul, nisipul și alte impurități, unele hidrosolubile.

4. Vinurile medicinale
Vinurile medicinale sunt forme medicamentoase mult folosite în trecut cât și în prezent de poporul nostru. În condiții casnice ele se prepară prin macerarea la rece, timp de 7-8 zile a materiei prime vegetale mărunțită convenabil, cu vin de calitate superioară utilizând cca. 1 litru de vin pentru 30-50 g de produs și agitând din când în când; se filtrează, se stoarce reziduul, iar lichidul rezultat se lasă să sedimenteze 24 de ore, apoi se refiltrează și se completează cu vin până la 1 litru. Uneori se îndulcește cu cca. 50 g zahăr.

5. Pulberile
Numeroase produse vegetale și în special frunzele, părțile aeriene, scoarțele și uneori părțile subterane se administrează sub formă de pulbere. Dacă operația de pulverizare este oarecum realizabilă în casă în cazul frunzelor și părților aeriene, în schimb este mai greu de efectuat în cazul părților subterane, de aceea se recomandă ca pulberile respective să fie procurate din farmaciile publice.