Din încrengătura Angiospermatophyta, clasa Dycotiledinate, subclasa Dilleniidae, ordinul Theales, face parte familia Hypericaceae, reprezentată de sunătoare. Cuprinde numeroase specii lemnoase din regiunile tropicale și subtropicale; în flora țării noastre familia este reprezentată de genul Hypericum , cu mai multe specii de plante erbacee. Florile sunt grupate în cime, prezintă caliciul din 5 sepale libere, corola din 5 petale libere, androceul pentadelf sau triadelf, iar gineceul din 3-5 carpele, sincarp, cu ovar superior. Fructul este de obicei o capsulă. Frunzele sunt ovat-lanceolate, bogate în pungi secretoare.

SUNĂTOAREA
Hypericum perforatum L.; Fam. Hypericaea;
M.: Orbancfu; G.: Echtes Johaniskraut; R.: Zveroboi pradîriavlennîi;
   
Descrierea speciei. Sunătoarea este o plantă medicinală folosită încă din vechime de poporul nostru. Este o specie erbacee, perenă, cu tulpina dreaptă, ramificată în partea superioară, ușor lemnoasă în partea de jos, prevăzută în tot lungul ei cu două muchii, glabră, și înaltă până la 1 m. Frunzele, dispuse opus, sunt sesile, oval-eliptice, glabre și conțin multe pungi secretoare din care cauză dau impresia că prezintă puncte translucide - când sunt examinate prin transparență - de unde și denumirea de "perforatum"  ce se dă acestei specii. Florile sunt grupate în vârful tulpinii și ramurilor, sunt hermafrodite, regulate, pentamere; periantul este format din 5 sepale și 5 petale de culoare galben-aurie, prevăzute fiecare cu mici glande negre, iar androceul din stamine numeroase, grupate în 3 fascicole; fructul este o capsulă ovală; crește prin fânețuri și locuri aride. Înflorește din iunie până în septembrie.
   

Plante medicinale | Clasificare | Utilizari | Forme medicamentoase de uz intern | Forme medicamentoase de uz extern | Produse vegetale  | Bibliografie