|
Plantele medicinale își datorează activitatea terapeutică unor substanțe chimice denumite principii active, în majoritatea lor de natură organică, toate biosintetizate de celula vegetală. De asemenea, principiile active au o structură chimică foarte variată ceea ce explică și acțiunile lor medicamentoase multiple. Tot datorită acestor structuri, principiile active prezintă o serie de proprietăți fizice și chimice de care trebuie să ținem seama atunci când preparăm un medicament dintr-o plantă medicinală, în sensul că pe de o parte trebuie să se asigure extragerea totală a lor din plantă, iar pe de altă parte să nu aibă loc o alterare a lor în timpul extragerii, fie din cauza lichidului folosit, fie din cauza temperaturii la care se lucrează, alterare care produce scăderea și chiar dispariția activității terapeutice. Am socotit util să facem toate aceste considerații de ordin general deoarece este absolut necesar să se țină seama de ele atunci când plantele se folosesc în scopuri terapeutice. În general, plantele medicinale sau mai precis organele de plante medicinale, se folosesc fie singure, fie în amestec de plante, sau părți de plante combinate în diferite proporții pentru a obține un efect terapeutic. Amestecurile de plante medicinale sau organe de plante medicinale alcătuiesc ceaiurile medicinale denumite și specii (Species). Medicamentele obținute din produse vegetale, la fel ca și cele pe bază de substanțe chimice pure, de sinteză și naturale, sunt destinate atât "uzului intern", adică administrate pe cale bucală, cât și "uzului extern" adică aplicate pe părțile externe ale corpului uman. Cele mai întrebuințate forme, preparate în casă din plante medicinale destinate uzului intern sunt: infuzia, decoctul, maceratul, vinurile medicinale, pulberea, iar pentru uzul extern: oțeturile medicinale, cataplasmele, băile medicinale, inhalațiile. Cu excepția pulberilor, toate celelalte forme precizate mai sus constituie forme de extracție, mai mult sau mai puțin selectivă, a principiilor active din materia primă vegetală, cu ajutorul, după caz, al apei, alcoolului, vinului, oțetului și uneori al uleiului de floarea soarelui sau al altui ulei vegetal.
|
|