1.Oțeturile medicinale

Oțeturile medicinale se prepară la fel ca și vinurile medicinale folosind ca solvent de extracție oțetul de vin. Pentru obținerea acestor forme în general se iau în lucru 5-10 g de produs vegetal mărunțit și 100 ml de oțet de vin, tehnica de lucru fiind aceeași ca și în cazul vinurilor medicinale.

2. Cataplasmele
Cataplasmele denumite popular prișnițe și oblojeli sunt preparate de consistență moale ce se obțin din plante și organe de plante medicinale pulverizate și amestecate cu apă până ce rezultă o pastă. Această pastă se pune între două bucăți de pânză fină pentru a putea fi aplicată și ridicată ușor de pe partea bolnavă. Cataplasma nu trebuie să fie nici prea consistentă, nici prea fluidă și nici să depășească prin suprafața ei locul bolnav.
Când se reînnoiește aplicarea unei cataplasme, se recomandă să se prepare mai întâi noua cataplasmă, apoi să se ridice cea veche ca să nu se răcească locul unde ea a fost aplicată.
Dintre cataplasmele mai des folosite amintim
cataplasma de făină de in, cunoscută și sub denumirea de cataplasmă emolientă, și cataplasma de făină de muștar.

3. Băile medicinale
Băile medicinale constituie o altă formă de folosire pentru uz extern a plantelor și se obțin prin introducerea lor în apă fierbinte, în prealabil mărunțite (cca. 500 g pentru o baie) și puse într-un sac de pânză fină. De asemenea, se poate folosi direct infuzia sau decoctul care se toarnă în apa de baie adusă la temperatura ce o poate suporta corpul omenesc.
Dintre băile medicinale mai frecvent utilizate amintim baia de făină de muștar în care se introduc picioarele și care necesită 100-125 g de făină de muștar pentru o baie.


4. Inhalațiile

Inhalațiile sunt forme medicamentoase destul de frecvent folosite atât în terapia tradițională cât și științifică, utilizând în acest scop unele specii de plante care conțin uleiuri volatile.
Inhalațiile se pregătesc astfel: produsul vegetal mărunțit groscior se pune într-un vas smălțuit peste care apoi se toarnă apă fierbinte; vaporii de apă venind în contact cu planta aromatică antrenează sub formă de picături fine uleiul volatil; acești vapori inhalați de bolnav pătrund în căile respiratorii exercitându-se activitatea lor medicamentoasă.

Plante medicinale | Clasificare | Utilizari | Forme medicamentoase de uz intern | Forme medicamentoase de uz extern | Produse vegetale  | Bibliografie