|
Din încrengătura Angiospermatophyta, clasa Monocotiledonate, subclasa Liliidae, ordinul Liliales, face parte familia Liliaceae, reprezentată de lăcrămioară, aloe, usturoi. Cuprinde plante erbacee perene, rareori lemnoase și foarte rar anuale. Plantele erbacee își asigură perenitatea prin rizomi, bulbi sau bulbo-tuberculi. Rădăcinile sunt adventive, fasciculate, uneori contractile. Tulpinile aeriene sunt simple sau diferit ramificate, uneori urcătoare, sau ramificațiile sunt transformate în organe asimilatoare (clacodii sau filocladii), caz în care frunzele sunt rudimentare. Frunzele pot fi liniare, liniar-lanceolate, eliptice, vat-cordate sau fistuloase, sesile sau pețiolate, dispuse altern, rareori opus sau verticilat, cu nervația paralelă, arcuată sau reticulată. Florile sunt bisexuate, rareori unisexuate, sau plantele sunt poligame, acetinomorfe, rar zigomorfe, pe tipul 3, solitare sau grupate în inflorescențe racemoase, cimoase, uneori corimbiforme sau umbeliforme, deseori protejate de spată. Învelișul floral este simplu petaloid, alcătuit din 6 sepale, rareori 4 sau 8, dispuse pe două cicluri.
LĂCRĂMIOARA Convallaria majalis L.; Fam. Liliaceae; M.: Gyongyvirag; G.: Maiglocken; R.: Landiș maiskîi.
Descrierea speciei. Mărgăritarul, foarte cunoscur la noi și îndrăgit pentru florile sale în formă de clopoței și plăcut mirositoare, crește prin locurile umede și umbroase din lunci și din pădurile de stejar; adeseori se cultivă ca plantă ornamentală. Este o specie erbacee, perenă care are în pământ un rizom lung, târâtor ramificat, cu numeroase rădăcini subțiri și din care își iau naștere din loc în loc tulpinile aeriene, având două frunze baziliare, lung pețiolate, eliptice, de culoare verde - cu nervațiune paralelă. Tulpina floriferă nu are frunze și se termină cu un racem unilateral de flori albe, plăcut mirositoare, în formă de clopoțel cu 6 dinți recurbați în afară de altitudin, din aprilie până în iunie.
USTUROIUL Allium sativum L.; Fam. Liliaceae M.: Fokhagyma; G.: Knoblauch; R.: Lukuaesnok.
Descrierea speciei. Usturoiul are bulbul ovoidal, alcătuit din 6-15 bulbișori (căței) înveliți în câte o tunică și dispuși concentric sau în spirală pe discul bulbului. Frunzele sunt 6-12 lat-liniare. Se cultivă frecvent ca plantă alimentară. Această plantă, originară din Africa și Asia centrală, a fost introdusă în cultură în Europa din antichitate, fiind cunoscută ca un panaceu universal.
ALOE Aloe arborescens
Descrierea speciei. Aloe este o plantă cu tulpini neramificate, înalte până la 1-2 m, cu internodii dese. Frunzele sunt cărnoase, lungi până la 60 cm, la bază lățite și uniform-îngustate spre vârf, pe fața superioară canaliculate și cu marginile acut-cartilaginos-dințate. Florile sunt roșii, lungi de 3-4 cm, cu tepalele concrescute; sunt dispuse în raceme dese, spiciforme. Planta se cultivă frecvent prin glastre în apartamente, atât ca plantă decorativă, cât și în scop medicinal.
|
|