Din încrengătura Angiospermatophyta, clasa Dycotiledinate, subclasa Dilleniidae, ordinul Salicales, face parte familia Salicaceae, reprezentată de salcie.
Familia grupează arbori sau arbuști cu frunze simple, alterne, stipelate. Florile sunt unisexuate, nude, dispuse în amenți. Plantele sunt dioice.
Genul
Salix cuprinde numeroase specii, majoritatea lor crescând pe malul apelor, pe locuri umede din lungul văilor și zăvoaielor. Florile sunt unisexuate, grupate în amenți: florile mascule sunt alcătuite din 2-12 stamine inserate la subsoara unei bractee întregi și păroasă. La baza staminelor se află glande nectarifere; florile femele, situate de asemenea la subsoara unei bractei întregi, prezintă un ovar bicapelar și un stil scurt cu două stigmate bifide. Fructul este o capsulă, iar semințele prezintă un smoc de perișori pe fenicul, care ajută la diseminarea lor prin intermediul vântului. 

SALCIA
Salix alba, Salix babylonica, Salix fragilis, Salix purpurea, Salix caprea, Salix silessiaca, Salix cinerea L., Fam.Salicaceae;
M.: Feher fuz; G.: Silber Weide; R.: Iva belaia;

Descrierea speciei. Salcia albă (Salix alba) este un arbore răspândit in toată țara, atingând până la 20 metri înălțime, cu coroana bogată, formată din ramuri subțiri, când sunt tinere flexibile, de culoare galben-verzui. Frunzele sunt linear-lanceolate, ascuțite la vârf,fin dințate pe margini, la început acoperite cu peri pe ambele fețe comunicându-le o culoare alb-argintie, iar mai târziu cu peri numai pe partea inferioară a limbului. Florile sunt unisexuate grupate în amenți, cei masculi galbeni, cei femeli verzui. Fiecare floare se află la subțioara unei bractee; cele mascule sunt formate din 2 stamine și 2 glande nectarifere, iar cele femele dintr-un ovar globular cu un stil scurt și o glandă nectariferă. Înflorește odată cu apariția frunzelor în luna aprilie.   
     În afară de salcia albă, mai sunt plante medicinale și salcia pletoasă (
Salix babylonica L.), cu ramuri tinere orientate în jos (pendule) și cu frunzele pe dos alburii, dar galbre. Frecvent cultivată.
De asemenea, salcia fragedă (
Salix fragilis L.) este foarte asemănătoare cu salcia albă, dar frunzele sunt glabre pe dos, iar ramurile tinere se rup ușor la locul de ramificare. Florile mascule au tot 2 stamine.
Răchita (
Salix purpurea) este arbust ramificat de la bază, cu frunze galbre, mai late în jumătatea superioară, necrestate spre bază, multe dintre ele fiind așezate câte două în apropiere (subopuse); florile mascule prezintă o  stamină.
     Salcia căprească (
Salix caprea) este un arbust sau arboraș de până la 10 m. Lujerii sunt la început păroși,fără coaste sub coajă. Are frunzele lat-eliptice, rar invers-ovate, scurt-ascuțite, persistent moale-păroase, dedesubt, crestate. Flori în amenți, cele mascule cu 2 stamine, cele femele cu ovarul păros. Seamănă bine cu Iova (Salix silesiaca, Willd.) care are frunzele slab păroase pe dos sau aproape glabre și ovarul glabru. Crește numai la munte, în lungul pâraielor, prin locuri prăpăstioase, tăieturi. La acest grup de sălcii, cu frunza lată, aparține și zălogul (Salix cinerea) ai cărui lăstari de 2 ani au sub coajă creste longitudinale proeminente. Lujeri persistent păroși. ovar păros. Crește de la câmpie la munte, prin mlaștini, pe marginea lacurilor, lunci, turbării.

Plante medicinale | Clasificare | Utilizari | Forme medicamentoase de uz intern | Forme medicamentoase de uz extern | Produse vegetale  | Bibliografie