Din încrengătura Angiospermatophyta, clasa Dycotiledinate, subclasa Rosidae, ordinul Rosales, face parte familia Rosaceae, reprezentată de cireș, maces si mur.
Cuprinde un număr mare de plante lemnoase și erbacee, cu arealul mai ales în emisferă nordică, unele fiind cosmopolite. Numărul rozaceelor pe glob se apreciază la circa 3 500 specii, care aparțin la peste 100 genuri. Rozaceele sunt plante variate ca habitus. Frunzele sunt alterne, cu stipele la bază. Florile, la bază cu bracteole, sunt actinomorfe, hermafrodite, rar unisexuate sau plantele sunt poligame, pe tipul 5, foarte rar 4. Învelișul floral este diferențiat în caliciu și corolă, cu elementele libere. Pleflorația este imbricată (circinată). Androceul are numeroase stamine, iar gineceul este apocarpic, cu număr variabil de carpele. Sunt plante entomofile, cu disc nectarifer intra- sau extrastaminal. Ovulele sunt anatrope, cu 2 integumente. Semințele sunt exalbuminate sau cu endosperm slab dezvoltat și embrionul drept.

MURUL

Rubus fruticosus L. (Fam. Rosaceae)
M.: Hamvas szeder; G.  Brombeere; R.: Ejevika

Descrierea speciei. Arbust viguros, înalt până la 3 m, este constituit din numeroase tulpini, drepte sau curbate, acoperite de ghimpi încovoiați în formă de gheară. Frunzele alterne, sunt 3-5 foliate, plisate, verde pe fața superioară, mai palid pe cea inferioară și prevăzute cu ghimpi curbați pe nervuri și pețiol. Florile de culoare albă apar pe tulpinile de cel puțin doi ani și sunt grupate în struguri; sunt regulate, pe tipul 5, iar fructele (polidrupe) la început roșii, la deplina maturitate devin negre brumate, cu miros și gust dulce acrișor. Crește prin păduri și tufișuri și înflorește în iunie și iulie.

CIREȘUL
Cerasus avium L.; Fam. Rosaceae;
M.: Cseresnyefa; G.: Vogelkirsche; R.: Vișnia pticia.

Descrierea speciei. Pom fructifer foarte răspândit, folosindu-se în scopuri terapeutice codițele (pendunculii) fructelor coapte, cunoscute sub denumirea de cozi de cireș (Stipites Cerasorum). Sunt mai lungi de 4-5 cm, subțiri de 0,5-1 mm, cilindrice, cu extremitatea care se prinde de fruct lărgită brusc în formă de perniță, iar cealaltă sub forma unei mici excrescențe striată circular. Culoarea este brun-verzuie, cu miros slab caracteristic, iar gustul este amărui și astringent.   

MACESUL

Rosa canina L. (Fam. Rosaceae)
M.: Gyepu rozsa; G.: Hunds-Rose; R.: Roza sabacia

Descrierea speciei. Măceșul, numit popular și răsură, este un arbust înalt până la 3 m, mult ramificat la bază, foarte răspândit în flora țării noastre pe marginea pădurilor de foioase, până la zona celor rășinoase, la marginea drumurilor etc. Pe tulpini și pe ramuri se găsesc numeroși spini, lați la bază și recurbați la vârf. Frunzele sunt alterne, imparipenat compuse, formate din 2-3 perechi de foliole ovale. Florile mari, rozee sau, rar, albe sunt dispuse câte 2-3 în vârful ramurilor.
Structural, florile se caracterizează printr-un receptacul dezvoltat, urceolat, persistent și cărnos la maturitate; caliciul din 5 sepale inserate pe marginea orificiului receptaculului; corola alcătuită din 5 petale; androceul din numeroase stamine dispuse pe mai multe verticile.
Fructele (în realitate pseudofructe rezultând din receptaculul care devine cărnos) sunt globuloase sau elipsoide și au în interior numeroase achene, denumite impropriu semințe, de culoare verde la început, apoi portocalie, iar la maturitatea completă roșie-cărămizie.



Plante medicinale | Clasificare | Utilizari | Forme medicamentoase de uz intern | Forme medicamentoase de uz extern | Produse vegetale  | Bibliografie