Din încrengătura Angiospermatophyta, clasa Dycotiledinate, subclasa Rosidae, ordinul Leguminosales, face parte familia Papilionaceae, reprezentată de salcâm.
Sunt plante variate ca habitus, erbacee și lemnoase, care au câteva însușiri generale după care se recunosc ușor: rădăcinile prezintă nodozități; frunzele sunt compuse, cu dispoziție alternă și cu stipele; florile sunt hermafrodite, pe tipul 5, puternic zigomorfe, grupate în inflorescențe racemoase; caliciul este gamosepal, corola dialipetală, cu petale de forme și mărimi diferite, purtând și denumiri diferite: stindardul (vexillum) petala mai mare, cu poziția superioară, acoperă două petale laterale numite aripi (alae), iar acestea acoperă cele două petale inferioare, unite parțial, formând carena; preflorația este vexilară (cochlear descendentă); androceul este format din 10 stamine, care au filamentele unite (androceu monadelf), sau numai 9 unite și 1 liberă (androceu diadelf), mai rar toate libere; gineceul monocarpelar, superior, ovarul monolocular cu ovule campilotrope dispuse în placentație parietal-marginală.

SALCÂMUL
Robinia pseudacacia L.; Fam. Leguminosae;
M.:Feher akac; G.: Gemeine Robinie; R.: Robinia lojnoakația
 
Descrierea speciei. Arbore originar din America de Nord , înalt până la 25m, cu tulpina dreaptă, cu frunze alterne, imparipenat-compuse, formate din foliole ovale și rotunjite, cele două stipele de la baza lor fiind transformate în ghimpi rigizi, colorați în brun. Florile de culoare albă sunt dispuse în raceme lung pedunculate atârnând pe ramuri și au o alcătuire tipic papilonată; fructul este o păstaie. Înflorește în lunile mai și iunie.

Plante medicinale | Clasificare | Utilizari | Forme medicamentoase de uz intern | Forme medicamentoase de uz extern | Produse vegetale  | Bibliografie