Din încrengătura Angiospermatophyta, clasa Dycotiledinate, subclasa Asteridae, ordinul Scrophalariales, face parte familia Plantaginaceae, reprezentată de pătlagină.
Cuprinde plante erbacee anuale sau pereche, rareori arbuști, cu frunze simple și cu marginea întreagă, rareori cu mari incizii, cu nervurile paralele sau arcuate; frunzele sunt dispuse în rozetă, din care pornesc una sau mai multe tulpini scapiforme, existând și plante cu frunze caulinare dispuse altern sau opus. Florile sunt bisexuate sau unisexuate, actinomorfe, grupate în spice mai mult sau mai puțin alungite. Fructul este o capsulă operculată, iar semințele sunt albuminate.   

PĂTLAGINĂ
Plantago lanceolata L.; Plantago media L.; Plantago major L.; Fam. Plantaginaceae
M.: Utifu; G.: Wegerich; R.: Podarojnik;
   
Descrierea speciei. Specie erbacee, perenă. Crește în toate regiunile țării de la șes la câmpie. În pământ are un rizom scurt, care dă naștere primăvara la o rozetă de frunze bazilare și la tulpina floriferă care poartă flori grupate în spic cilindric. Forma frunzelor variază de la specie la specie astfel: la P. lanceolata sunt linear lanceolate, lung pețiolate și vârful limbului ascuțit; la P. media eliptice, scurt și lat pețiolate și vârful limbului tot ascuțit; la P. major ovale, lung și aripat pețiolate și vârful limbului obtuz. Florile sunt mici alcătuite din 4 sepale și 4 petale scarioase de culoare brună la P. lanceolata, albă la P. media și galben-albicioasă la P. major și androceul din 4 stamine; fructul este o capsulă. Înfloresc din mai până în septembrie.

Plante medicinale | Clasificare | Utilizari | Forme medicamentoase de uz intern | Forme medicamentoase de uz extern | Produse vegetale  | Bibliografie